Skip to main content
Back to home
 • #Victim6014

  SAMRA: DESIGNER OG ILLUSTRATØR!

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Generation 2.0 har lenge vært inspirert av designer og illustratør Samra Avdagić. Hun har jobbet med flere av Norges største artister og vært designer for flere av Norges største festivaler. Hun er ambisiøs og jobber hardt, vi har tatt en prat med dyktige og kreative Samra om karrieren, fremtiden og det å tørre å satse på å jobbe med talentet sitt!

   

  Hva fikk deg til å jobbe med design og illustratør?

   

  Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med noe kreativt, som barn så likte jeg å tegne…veldig mye haha. Jeg hadde en stor interesse for alt som hadde med form og farge å gjøre, så da jeg var nærmet med slutten av videregående så var det å studere noe kreativt et naturlig valg for meg. Jeg ønsket å få en grad og utdanne meg som noe slik at jeg kunne få en relevant jobb etter studiet. Jeg kjente veldig lite til hvilke yrkesretninger man kunne ta, men design var på det tidspunktet et av de kreative fagene hvor man kunne få en mastergrad i Oslo, og som også hørtes spennende ut for min del. Jeg ville jobbe mest mulig praktisk.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Jeg søkte meg inn på det som het Industridesign på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og kom inn. Jeg endte opp med å ta hele masteren min der, og hadde et år utveksling til en designskole i Gøteborg. Det var der jeg “oppdaget” illustrasjon og testet ut andre måter å jobbe med design på. Det var egentlig på 4.året mitt at jeg skjønte at jeg kanskje burde ha gått grafisk design istedenfor, men da jeg kom tilbake til Oslo hadde jeg kun ett år igjen av masteren min. Jeg bestemte meg for å fullføre den på AHO og jobbe aktivt med å få en jobb som enten illustratør eller i en mer grafisk retning innenfor design, til tross for at hadde jobbet mye med produktdesign.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Jeg begynte å legge ut illustrasjoner på Instagram høsten 2014 og det var året etter at jeg landet min første frilansjobb som var faktisk å designe coveret for den nye singelen til det norske bandet “Briskeby”. Jeg husker jeg var så glad og det var så spennende! Jeg trodde aldri at folk ville bruke mine illustrasjoner til noe spesielt, jeg tegnet bare for min egen del og la ut på Instagram. Jeg lærte meg Adobe Illustrator selv fordi jeg ville lære med å tegne digitalt. Da jeg forstod at det var et “marked” for mine illustrasjoner begynte jeg bruke Instagram mer aktivt som en portfolio og kontaktet ulike magasiner.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Jeg fikk en del nei, som oftest fikk jeg ikke et svar, men av og til så var det noen som var interesserte. Jeg fulgte en del designere og illustratører på Instagram, lot meg inspirere, dro på en del lanseringsfester og utstillinger og sakte men sikkert så fikk jeg et lite nettverk som har vokst en del siden den gang. Jeg begynte å ta en del jobber, ofte mye gratis, men jeg ønsket å bygge en portofolio. Det er mange som er i mot det, og jeg er enig med at man må kjenne sin verdi og ta betalt for alt man gjør, men akkurat på det tidspunktet så var jeg sulten etter oppdrag og jeg følte at jeg som designer måtte begynne litt fra “scratch”. Jeg ønsket ikke å ha med så mange av prosjektene mine fra AHO i portofolioen min siden det ikke representerte meg som designer. Jeg ville jobbe med en annen type design og illustrasjon også. Det tok en del år før jeg turte å kalle med illustratør, til tross for at jeg hadde jobbe med det en del. Men jeg har alltid hatt et stort respekt for kreative yrker og aldri vært komfortabel med å kalle meg selv noe når jeg ikke hadde nok erfaring, til tross for at de fleste titlene ikke er beskyttet.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  I dag så jobber jeg både som designer og illustratør. Man kan vel si at jeg er utdannet designer og at jeg ble en illustratør etterhvert. Selv om jeg skulle ønske at jeg kanskje hadde studert noe i en mer grafisk retning på skolen så hadde jeg kanskje aldri vært der jeg er i dag hadde det ikke vært for at jeg tok en annen retning. I 2017, samme året som jeg var ferdig med mastergraden min, fikk jeg jobb i Sky Agency som designer. Der jobber jeg for det meste med festivaler, men også noe design for artister. Jeg hadde veldig lyst til å jobbe i en annen bransje hvor det kanskje ikke var så mange designere eller ihvertfall andre type designere enn de jeg hadde studert med. Jeg ønsket å komme litt ut av komfortsonen min og bli kjent med en annen industri og andre kreative folk. Per dags dato jobber jeg både som designer men også som ansvarlig for sosiale medier for tre festivaler: Findings Festival, Idyllfestivalen og Landstreff Fredriksten. Jeg tar også noen frilansjobber når jeg har tid.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Hvordan ser en typisk uke ut for deg?

   

  En typisk uke for meg består av hovedsakelig jobb, venner, familie, tegning, trening og litt for mange kaffekopper haha. Jeg er på jobb til ca 5-6 hver dag, etter det så pleier jeg enten å møte noen venner, spiser middag eller tar en kaffe. Trening tar jeg enten før jobb eller etter, avhengig om hva jeg skal på ettermiddagen. Jeg prøver å tegne hver dag og bruke tid på egne prosjekter – sitte et par timer i Illustrator og setter sammen en illustrasjon. Jeg liker å poste ofte på Instagram, det har blitt en slags visuell (og fargerik) dagbok for min del, samtidig så er det der jeg har fått de fleste jobbene og det fungerer som en portofolio, så det er bra å holde den oppdatert. I tillegg prøver jeg ut nye ting for hver gang jeg poster noe (som oftest ihvertfall) så da bruker jeg det også til å lære meg nye ting og utfordre meg selv.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Jeg liker å tenke ut nye illustrasjoner jeg skal tegne og fargekomposisjoner og lignende. Jeg syns det er veldig gøy. Så da bruker jeg som regel noe av ettermiddagen på det. Jeg liker også å sette av tid til ulike arrangementer i uka, for eksempel en utstilling, lanseringsfest, foredrag eller konserter. Jeg er veldig dårlig på å si nei til å bli med på ting så det kan bli litt mye av det noen ganger, men jeg liker å bli inspirert og møte andre kreative folk. Det gir meg et skikkelig kick å bli kjent med nye folk! Er veldig dårlig til å slappe av men når jeg først gjør det så er det som oftest med en film, serie eller bok. Helst noe litt fantasy- eller eventyrrelatert. Liker å bli transportert til en annen verden og ikke tenke på ting jeg kan relatere til mitt eget liv.

  Hvis du skulle valgt tre favoritt verk som du har laget, hvilke er det og hvorfor?

   

  Åhh, vanskelig spørsmål! Må nesten dele det opp i to deler: favoritt verk egne prosjekter og favoritt verk jobb.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Det jeg definerer som egne prosjekter er ting jeg tegne for min egen del, uten at det er jobbrelatert. Det er litt vanskelig å velge ut kun 3, for jeg blir ofte glad i illustrasjoner underveis, og jeg har tegnet veeeeeldig mye siden jeg begynte å poste så det å velge ut noen er vanskelig, men vi prøver! En absolutt favoritt er den med melkekartongen hvor det står “Don’t Cry About It”. Den er så enkel men samtidig velkomponert i forhold til farger og elementer. Det var en illustrasjon jeg tegnet rett etter at det ble “slutt” mellom meg og en fyr jeg datet for noen år siden. Jeg har funnet ut at jeg tegner de beste illustrasjonene mine når jeg har masse følelser, da får jeg det bare ned på papiret – sykt digg!

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Den andre favoritten er en illustrasjon som jeg tegnet den dagen vi fant ut at det ikke blir en festivalsommer i 2020 på grunn av korona. Igjen en illustrasjon med masse følelser. I det siste har jeg brukt en del tekst i illustrasjonene mine, så her skrev jeg: “Kommer til å savne alle “Står nesten helt foran, rett ved det treet, til venstre for scenen, bak han med rød caps”-meldingene i sommer. Sees i 2021 <3”. Følte at den beskrev veldig den situasjonen alle festivalglade folk var i på det tidspunktet og det som var enda mer spesielt at den ble delt nesten 100 ganger, og jeg så at til og med Julie Bergan hadde lagt den ut på sin story! Det var ganske sjukt! Trist og fin illustrasjon, men en jeg aldri kommer til å glemme.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Den siste favoritten er en illustrasjon jeg tegnet nå nylig. Har de siste årene tegnet en del portretter, hovedsakelig av kjendiser og for noen dager siden tegnet jeg et portrett av Dua Lipa (jeg er TIDENES fan!!!), og jeg har hittil aldri tegnet et så detaljert portrett med lys og skygger og alt mulig rart. Tror det er en av de beste illustrasjonene mine. Ever.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Ok, så jobbmessig der er det også vanskelig å plukke ut tre favoritter. Kan ihvertfall si at den all time favorite er samarbeidet mitt med Munchies, men spesielt det prosjektet som var et samarbeid med Munchies og RFSU Norge hvor jeg designet en boks hvor man fikk burger, fries, drikke og en liten overraskelse med kondomer og glidemiddel. Det ble et artig prosjekt hvor jeg fikk jobbet med emballasje, illustrasjoner og grafisk design – og som fikk en del oppmerksomhet. SÅ gøy prosjekt!

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Prosjekt nr 2 var en serie med artwork som jeg gjorde for duoen Broiler. Jeg fikk designe coveret for 4 singler de ga ut i 2019, og det var også et artig prosjekt som fikk meg ut av “illustratørskallet” mitt. Jeg fikk virkelig utfordret meg selv og tegnet noe som var helt annerledes enn det jeg hadde gjort før.

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Det siste prosjektet som jeg digger er samarbeidet mitt med artisten Bendik. Gikk fra å lage props til en photoshoot i 2018 til å designe merch, og lage animasjonsfilmer og flere props og egentlig veldig mye gøy. Spesielt da jeg fikk designet en badedrakt for Bendik. Elsker den! Så utrolig gøy at Silje (Bendik altså) stolte så mye på meg og alle de andre som var med på prosjektene, hun lot oss gjøre det vi ville og resultatet ble så bra! Det samarbeidet kommer jeg aldri til å glemme!

  Hva er høydepunktene dine så langt i karrieren som designer og illustratør?

   

  Først og fremst at jeg faktisk jobber med det jeg elsker. At jeg jobbet hardt og ga aldri opp, at jeg bygd en slags “merkevare” for meg selv og at folk faktisk kjenner til illustrasjonene mine. Det er helt sykt! At jeg ble ferdig med mastergraden min. At jeg landet en jobb i Sky Agency uten å ha så veldig mye erfaring innenfor bransjen og den type design. At folk har gitt meg en sjanse og at jeg har vist hva jeg er god til. At jeg har en kundeliste jeg er stolt over. At jeg fikk se klær jeg har designet i butikken til Urban. At jeg har hatt illustrasjoner i magasiner som har blitt solgt på den andre siden av kloden. At jeg fikk designe ting for artister jeg beundrer. At jeg fikk designe et bokomslag. At illustrasjonene mine henger hjemme hos folk i hele Oslo. At mitt design fikk pryde alle skjermene på Findings Festival i 2018. At jeg designet bannere som hang overalt i Oslo i tillegg til trikkene i byen. At folk vil bruke mitt design. At jeg i 2014 la ut min første illustrasjon på Instagram og håpet at den skulle få over 11 likes (husker dere den tiden på Insta?) og at den skulle starte hele prosessen og lande meg alle de prosjektene jeg ramset opp over og mange fler! Er virkelig takknemlig for alt jeg har gjort i karrieren min!

  Hva er planene videre?

   

  Si det. Jeg trives veldig godt i jobben min hos Sky Agency, så der kommer jeg til å fortsette. Synes det er så gøy å jobbe i musikk- og festivalbransjen! Lærer utrolig mye, dessuten er det gøy å jobbe som designer i en annen kreativ bransje  hvor man møter på en del ulike type folk. Jeg håper å kunne utvikle meg enda mer som designer og illustratør og har en drøm om å lansere egne klær eller noe folk kan gå med med mitt design. Har hittil solgt mest prints, men vil gjerne utvide det og kunne tilby mitt design på andre ting også. Jeg har designet klær og lignende for andre, men har et ønske om å gjøre noe for meg selv fremover. Jobbe litt mer mitt design og utvide horisonten der. Jobbe med litt mer fysiske ting og ikke bare digital design hele veien. Håper også å få samarbeidet med flere artige folk! Kanskje ha en utstilling? Hmm, vet vet! Men jeg blir fort rastløs så det blir en del prosjekter fremover!

  Hva er din store drøm? Noen du drømmer å jobbe med?

   

  Hadde vært helt sykt å jobbe med typ Dua Lipa, er jo som sagt tidenes fan så tror jeg hadde dødd hvis jeg hadde fått muligheten til å jobbe med henne en dag. Men liker veldig godt musikken og estetikken hennes på alt hun gjør. Jeg har alltid hatt en drøm om å jobbe med klær, lage noen trykk eller et mønster for et litt high end merke, som for eksempel Ganni eller Holzweiler. De har mye fint! Etter å ha jobbet i festivalbransjen i et par år så hadde det vært helt sinnsykt kult å designe HELE festivalen selv, altså alt det grafiske from scratch! Sjukt gøy! En annen drøm jeg har hatt er å kunne jobbe med et stort motemagasin som feks Vogue. Klarte ikke helt å bestemme meg for en drøm her, men der har du meg. Best ubesluttsomme person noensinne – vil jobbe med alt haha.

  Hva vil du si til generasjonen din, 13 – 27 år, som drømmer om å drive med talentet sitt, hva enn det er?

   

  Ha det gøy. Det er så tydelig når folk jobber med ting fordi de må og tjener penger på det, kontra de som elsker det de gjør. Passion, det kommer så tydelig frem. Det er ikke alltid man får muligheten til å jobbe med ting man elsker, jeg har også hatt prosjekter som jeg har hatet og ikke ville gjøre men men en balanse er viktig. Det husker jeg noen sa til meg: “Det virker som om du har det gøy når du tegner” og det har jeg, og det var så hyggelig at det kom frem i illustrasjonene mine! Helt ubevisst. Hvis du har en drøm så jobb for den, for det er til syvende og sist ditt liv det dreier seg om og du har muligheten til å styre skuta. Spesielt i et land som Norge hvor vi er veldig heldige og har mange muligheter. Bruk de mulighetene, grip sjansene, legg ut verkene dine, send de mailene – som pappa alltid sa til meg: “Det verste som kan skje er at folk sier nei.”

  Samra Avdagić Generation 2.0 Joakim Kleven

  Dyrk dine interesser og det som gjør deg glad, uansett hva det er. Det er ofte av interesser ting blomstrer og plutselig så blir det litt større enn en hobby. Utforsk, lær deg nye ting, vær produktiv og vis det frem. Ikke vær sjenert, post det på Insta, lag en nettside, legg det ut på Soundcloud – you name it. Vis det frem for da er det lettere for andre og finne det og for deg å skape et nettverk. Bruk dagens teknologi og sosiale medier! Det er gull verdt!

Leave a Reply